Παραγωγές | ΕΝ ΟΝ

ΕΝ ΟΝ

Η παράσταση «ΕΝ ΟΝ» προέκυψε, θα έλεγα οργανικά, από την πρώτη μου δουλειά «Το τραγούδι της Ίριδας», στην οποία ακολούθησα αφηγηματικούς όρους για να παρουσιάσω το επέκεινα. Βασιζόμενη στην άποψη του Ηράκλειτου ότι θάνατος για τις ψυχές είναι να γίνουν νερό, προσπάθησα να παρουσιάσω επί σκηνής το θάνατο μιας κοπέλας, την ένωσή της με το νερό και τη μεταστοιχείωσή της σε... κάτι που δεν μπορούσα ακόμη να κατονομάσω.

Ως επόμενο βήμα, λοιπόν, θέλησα να επικεντρωθώ στην ποιότητα αυτού του "αιθέριου όντος". Η έρευνα αυτή στηρίχθηκε στην πεποίθησή μου οτι η προσωπικότητά μας, εκτός απο τον καθημερινό εαυτό, εμπεριέχει μια άλλη ποιότητα, βαθύτερη, μεταφυσική θα έλεγα, μια ποιότητα που είναι συνδεδεμένη με το σύμπαν, απο το οποίο προερχόμαστε.

Το αιθέριο αυτό ον δεν διέπεται απο καθημερινά, εγωκεντρικά συναισθήματα της επιβίωσής μας, είναι ενα ον συνδεδεμένο με τον κύκλο της ζωής του ΟΛΟΥ.

Εξ' ου και ο τίτλος ΕΝ ΟΝ, όπου το εν είναι ο αριθμός ένα, η αρχή και το τέλος,γιατί στο τέλος του εννέα, αρχίζει πάλι ένας νεος κύκλος, με τον αριθμό ένα..... ένας αιώνιος κύκλος. Η λέξη «ον» αναφέρεται σε ένα πλάσμα, δεν αναφέρομαι οπωσδήποτε στο ανθρώπινο, παρά σε μία μορφή ύπαρξης (ένα αιθέριο όν), που υπονοώ οτι είναι η βαθύτερη μας ουσία και υπόσταση.

Μια εγκατάσταση με καθρέφτες χρησιμοποιείται για να αποδώσει τη πολλαπλότητα του όντος αυτού, ενώ οι αντανακλάσεις μας βοηθούν να το αντικρίσουμε πολλαπλώς.

Σκοπός μου είναι να προσκαλέσω το θεατή μέσα απο αυτή τη θέαση να συνδεθεί με τη δική του βαθύτερη, ουσιαστική, "αυλη" αιθέρια πλευρά, να τον μεταφέρω σε ένα χώρο και χρόνο που δεν τον απασχολούν τα μικρά του καθημερινά θέματα, παρά η σύνδεσή του με το δικό του αιθέριο ον.

Η παράσταση ΕΝ ΟΝ παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές: με τη μορφή εγκατάστασης – περφόμανς το 2009 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, και με τη μορφή παράστασης χορού το 2010 στο Μόντρεαλ του Καναδά και το 2011 στο Θέατρο ΠΚ, στο πλαίσιο του Μήνα Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Σύλληψη: Ρένα Κωνσταντάκη
Χορογραφία: Ρένα Κωνσταντάκη / Yumiko Yoshioka
Ερμηνεία: Yumiko Yoshioka
Μουσική: Σοφία Κουμπλή
Σκηνικά: Όμηρος Κοσμίδης
Κοστούμια: Ρένα Κωνσταντάκη - Ομηρος Κοσμίδης - Λένα Τεγοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφία: Χρόνης Γιαννόπουλος