Δραστηριότητες | ΧΟΡΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΟΝ"

ΧΟΡΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΟΝ"

Η ψυχοσωματική ενεργοποίηση μέσω της κίνησης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ : ΡΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ - ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΣΑΚΩΝΑ

Τι γνωρίζουμε για το σώμα, την ψυχή, το πνεύμα; Ξέρουμε για τις δυνατότητές τους; Γνωρίζουμε πώς αυτά τα τρία επίπεδα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;

Μέσα από ένα συνδυασμό χορού και ψυχολογίας, ενεργοποιείται η φαντασία και δημιουργούνται εσωτερικά πεδία που προέρχονται από βαθύτερα στρώματα του εαυτού μας, εκεί όπου κατοικούν βαθύτερες υποσυνείδητες τάσεις, αρχέτυπες γνώσεις. Μέσα από την ευαίσθητη συνδιαλλαγή του συνειδητού με το υποσυνείδητο προκύπτουν καινούργιες εικόνες, κινήσεις, οι οποίες επιδρούν στο άτομο απελευθερωτικά, δημιουργικά, αλλά και θεραπευτικά.

Πρόκειται για ένα μεταμορφωτικό χορό. Οι εικόνες που δημιουργούνται είναι πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είτε για την καλλιτεχνική του δημιουργικότητα, είτε για την ψυχοσυναισθηματική ποιότητα της ζωής του. Ο χώρος και ο χρόνος που υπάρχει μέσα μας είναι τελείως διαφορετικοί απο το χώρο και τον χρόνο έτσι όπως έχουμε εκπαιδευτεί να τους αντιλαμβανόμαστε. Η μουσική, ο ρυθμός, η ροή στην κίνηση, η αναπνοή και η αυτοπαρατήρηση συντελούν στο να γίνει πιο συνειδητή η έννοια τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ισορροπία και την ελεύθερη ροή της ενέργειάς τους.

Το σεμινάριο αυτό έχει μία συνεχή ροή και γίνεται μία φορά το μήνα για δύο μέρες κάθε φορά, Σαββατοκύριακο, συνολικά 8 ώρες. Είναι ανοιχτό για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χτίζουν σταδιακά τη γνώση και την επαφή με το σώμα και το πνεύμα τους, αλλά και για ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μεμονωμένα μαθήματα ενός διήμερου,. Τα μαθήματα είναι έτσι φτιαγμένα που προσφέρουν στο κάθε άτομο ξεχωριστά τη δουλειά που χρειάζεται, πάντα όμως σε ομαδική διεργασία. Η ομάδα δημιουργεί ένα κύκλο, οι γνώσεις και οι εμπειρίες γίνονται δομικό συστατικό της και διαχέονται στο χρόνο, μεταφέρουν τη γνώση στα μέλη της, και στα νέα, αλλά και στα πιο έμπειρα. Πρόκειται για μία συνεχή εξέλιξη, κάθε μέλος μένει όσο καιρό κρίνει να συμμετέχει σ΄αυτή την εμπειρία.

Το σεμινάριο διαρθρώνεται στις εξής ενότητες, κάθε φορά με διαφορετική προσέγγιση και θεματολογία.

Α) Προθέρμανση, συνειδητοποίηση και ενδυνάμωση των μελών του σώματος
Β) Χαλάρωση και αυτοπαρατήρηση
Γ) Αυτοσχεδιασμός
Δ) Συζήτηση και ανάλυση

Βιογραφικά συντονιστριών

Ρένα Κωνσταντάκη

Χορογράφος και κλινική ψυχολόγος, πτυχιούχος του FREIE UNIVERSITAET του Βερολίνου με ειδικεύσεις στην ατομική, ομαδική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Την περίοδο 1978-1980 εργάστηκε σε θεραπευτικά ιδρύματα για τοξικομανείς στο Βερολίνο. Το 1981 επέστρεψε στην Αθήνα και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, όπου με βάση τη θεωρία συστημάτων, ασχολήθηκε με την ψυχοθεραπεία, την εκπαίδευση ψυχοθεραπευτών και τη διάδοση στην Ελλάδα σύχρονων τάσεων ψυχοθεραπείας μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και σεμιναρίων. Παράλληλα, απο 4 χρονων, εκπαιδεύτηκε στο χορό – κλασικό, jazz, σύγχρονο και butoh. Το 2007 ίδρυσε την ομάδα χορού indigo fera, στην οποία χορογράφησε τις παραστάσεις «To τραγούδι της Ίριδας» (2008), «ΕΝ ΟΝ Ι» (2009), «ΕΝ ΟΝ ΙΙ» (2011) και «6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα» (2011). Οι παραστάσεις της έχουν ανέβει στην Ελλάδα και τον Καναδά. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΛΕΣΥΘ (Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας), μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ),μέλος του EAP (European Association for Psychotherapy), του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, του CID UNESCO και του διεθνούς δικτύου παραστατικών τεχνών IETM.

Στέφανι Τσάκωνα
Καθηγήτρια χορού, χορεύτρια και χορογράφος, πτυχιούχος των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού Iwanson (Μόναχο) και Ραλλού Μάνου (Αθήνα). Σπουδές στη Σχολή Χορού Alvin Ailey American Dance Center (Ν.Υόρκη) και στην Δραματική Σχολή του H. Berghof (Ν. Υόρκη). Το 1994 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο εγχώριο χορευτικό τοπίο. Εργάζεται ως χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, κίνησης και αυτοσχεδιασμού σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς, ενώ παράλληλα εργάζεται ως χορογράφος και βοηθός σκηνοθέτη σε θεατρικά έργα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.Το 1996 ιδρύει την χοροθεατρική ομάδα “Μάγμα”. Μερικά από τα έργα που έχει παρουσιάσει είναι: “Σχοινοβασίες” (1996), “Μεταμορφώσεις μέσα στο Τίποτα” (2003), “το Λάθος” (2004), “Περί.. Ψυχής” (2005), “Ιδεογράμματα” (2009), “Jetzt” (2010). Το 2000 ίδρυσε το Dance Studio Magma όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Εργάστηκε στην Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, καθώς και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης. Στις Δραματικές Σχολές “Αρχή”, “Μοντέρνοι Καιροί” και “Θέατρο των Αλλαγών” στην Αθήνα. Μερικά από τα σεμινάρια που παρέδωσε είναι στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Αθήνα) με θέμα “ο χώρος και ο χρόνος στην Performance Art” και “το ανθρώπινο σώμα ως γλυπτική οντότητα”, όπως επίσης και στη σχολή χορού Συν-Κίνηση (Χανιά-Κρήτη) με τίτλo “χώρος, χρόνος, μορφές”. Δίδαξε χορό στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, “Σόφη Κατσούλη" και Ακαδημία Χορού ΙΕΚ "Ακμή" Αθηνών. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων όπου και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.