Συνάντηση, Συνήχηση, Σύνθεση

Το γεγονός ότι κατάγομαι από δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Γερμανία, με έκανε από πολύ νωρίς να νιώθω ότι δεν ανήκω, ότι δεν είμαι πλήρως ενταγμένη, ούτε σε χώρα ούτε σε ομάδα, ιδεολογία, θεωρία. Αισθανόμουν πάντα μοναχικά, σε όποιο πλαίσιο κι αν τόφερνε η ζωή ή οι επιλογές μου να βρεθώ. Πάντα υπήρχε και η άλλη πλευρά, οι άλλες πλευρές...

Οταν σπούδαζα στο Βερολίνο ψυχολογία, βρέθηκα τυχαία, κάποια στιγμή, σε μία συνάντηση καλλιτεχνών σε ένα μπαρ. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν δίγλωσσοι, μεγαλωμένοι περίπου όπως κι εγώ. Μιλούσαν για τη μαγεία του να μην ανήκεις πουθενά και να είσαι ελεύθερος να διαμορφώνεις τη δική σου αλήθεια. Αυτή η συνάντηση ήταν για μένα καθοριστική, γιατί άλλαξε την οπτική, από την οποία προσέγγιζα τα πράγματα. Ανέτρεψε την αίσθηση μοναξιάς που είχα, επιτρέποντάς μου να δω τη θετική πλευρά.

Εκπαιδεύτηκα σε διάφορες σχολές ψυχοθεραπείας και εργάστηκα πολλά χρόνια ως ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια, με τη χορογραφία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, απο το 2007. Καθοριστική ήταν η σπουδή στη θεωρία συστημάτων, η οποία επηρέασε βαθιά το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Με δίδαξε την κυκλική σκέψη, σύμφωνα με την οποία όλα τα στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους οργανικά, με δίδαξε ότι υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση, μια δημιουργία με εξελικτικό χαρακτήρα, που οδηγεί σε καινούργιες φόρμες και δομές. Αυτή ακριβώς η στάση αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που χορογραφώ, στην επιλογή μου να συνδυάζω φαινομενικά αντίθετα στοιχεία.

Σε ότι αφορά το χορό, εκπαιδεύτηκα επίσης σε διάφορες σχολές, ξεκινώντας απο κλασσικό και καταλήγοντας στο butoh. Και εδώ, δεν ακολουθώ συγκεκριμένες σχολές. Στο butoh έμαθα κάτι πολύ σημαντικό για μένα: πώς να ακούω τη φωνή του σώματός μου, αυτό που το ίδιο θέλει να εκφράσει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει κανείς να επιτρέψει στον εαυτό του να μπει σε ένα χώρο που και στο butoh και στην ψυχολογία - γενικά σε κάθε τι που σχετίζεται με το δρόμο της έρευνας της ατομικής μας αλήθειας - δε διέπεται από τη συνηθισμένη λογική. Αντίθετα, θα έλεγα ότι διέπεται από τη μη λογική, τη βαθύτερη φωνή που ενυπάρχει σε καθέναν από εμάς. Αυτός ο χώρος αποδίδεται με τον όρο “nothingness”, το χώρο του Κενού, και δηλώνει τη δυνατότητα να αδειάσουμε από δεδομένα ιδεολογήματα, ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε με άλλες, βαθύτερες πτυχές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού μας περιβάλλοντος.

Μέσα από το χορό επιδιώκω τη ζύμωση που καταλήγει σε μία φωνή μέσα από την κίνηση, η οποία μπορεί να απευθυνθεί σε παναθρώπινο επίπεδο, να αγγίξει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών παραδόσεων και αντιλήψεων, διαφορετικών ακουσμάτων και ερεθισμάτων, ανοίγοντας ένα δρόμο επαφής με βαθύτερες πτυχές μας, εκεί που όλοι στο βάθος συναντιόμαστε. Πειραματίζομαι, αναζητώ τη σύνθεση, αναμειγνύω στοιχεία, ιδέες, εικόνες, κινήσεις. Με ενδιαφέρουν οι συναντήσεις: η συνάντηση ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους, ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη, ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, ανάμεσα σε διαφορετικές ιδέες.

Υπάρχει μία εγγενής δυναμική δημιουργίας στις συναντήσεις. Η ίδια η συνάντηση είναι μια διαδικασία γνώσης και ανακάλυψης. Ένας άνθρωπος δεν είναι ποτέ ίδιος στην αρχή και στο τέλος μιας συνάντησης. Διαφοροποιείται, περνάει από μία διαδικασία μεταμόρφωσης. Η διάσταση της μεταμόρφωσης αποτελεί δομικό συστατικό της δουλειάς μου. Στο butoh ανακάλυψα ένα κλειδί που επιτρέπει να εκφραστεί κινησιολογικά το περιεχόμενο της μεταμόρφωσης. Ο καλλιτέχνης αναζητά την καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα σε κάθε στιγμή, παράγει το δικό του χώρο και χρόνο, προβάλλοντας εσωτερικές, προσωπικές και αρχέγονες ποιότητες κρυμμένες μέσα στον καθένα μας.

Η συνάντηση με το διαφορετικό, η συνήχηση με το παρόμοιο, η αρμονία μέσα από στοιχεία ετερόκλητα, η επαφή με διαφορετικές σχολές, εποχές και διαφορετικά ρεύματα, συντίθενται οργανικά μέσα από τις χορογραφίες μου, για να μεταφέρουν και να μεταγγίσουν ένα μήνυμα και μια αίσθηση που πηγάζει από ένα σημείο απαρχής και κατάληξης, από ένα σημείο που βρίσκεται κάπου, ένα βήμα πιο βαθιά μέσα σε όλους μας.

Η indigo fera art productions δημιουργήθηκε ως ένας τόπος όπου διαφορετικοί άνθρωποι και ιδέες μπορούν να συναντηθούν, να πειραματισθούν και να ανακαλύψουν νέους δρόμους, είτε μέσα από μία παράσταση, ειτε από ένα σεμινάριο, είτε μέσω άλλων καλλιτεχνικών δράσεων.

Ρένα Κωνσταντάκη